Yazar Ümit BAKIR Yazdı… “Kültürel ve Ahlaki Yozlaşma”
Maalesef diyerek başlamak istediğim bu köşe yazımda, ah vah edeceğimiz günleri yaşamamanın temennisi ve de çabası ile birlikte Bismillah deyip başlıyorum…
Maalesef günümüz şartlarından kaynaklanan kültürel ve ahlaki yozlaşma hat safhalara erişmiş, önü alınamaz bir hale gelmiş ve ciddi bir tehdit oluşturacak durumlar içerisine girmiştir.
Kültürel yozlaşma: “Kelime anlamı itibariyle , yabancı kültürlerin olumsuz etkisi ve toplumun kendine has değerlerine olması gerektiği kadar sahip çıkmaması sebebiyle ortaya çıkan, kültürel ayrışma, kopma ve bozulmadır. Diğer bir deyişle, Değerlerine sahip çıkmayan toplumların bu değerlerden uzaklaşması ve bu değerlerini kaybetmesidir. diyebiliriz.”
Ahlaki yozlaşma: “Ahlakın kaybolması kötüleşmesi ve bozulması demektir. Topluluklar bu yozlaşmanın meydana gelmesi sonucunda hoş karşılanmayan kötü alışkanlıklar ve kötü davranışlara silsile halinde meyil etmiş ve ahlaki erozyona yol açacak olan bir durumu ifade etmektedir.
Biliyoruz ki; tarih boyunca kültürel değerlere olan hassasiyet zamanla inceden inceye erozyona uğramış ve bugüne kadar eriye eriye gelmiştir. Bugün ise bu hassasiyet yok olma noktasına gelmiş ve buhar olup uçmaktadır. Geçmiş nesillerde olan ahlaki incelmenin önündeki engellerin temel etmenleri şunlar olmuştur; Toplum elitlerinin hissedilen baskısı ve gücü, manevi duyguların toplumlar nezdinde yüksek seviyede olması, saygı bilinci, ayıplanmak, öğretimci toplumlar olunmasıyla beraber bazı dönemlerde ise caydırıcı cezaların baş göstermesi etkili olmuştur.
Günümüzdeki toplum yapısına baktığımızda görmüş olduğumuz içler acısı tablonun birkaç önemli hususa bağlanabilir olduğunu ve bu hususların önündeki engellerin geçmiş nesillerde bulunan engel etmenlerinin olmadığını açıkça söyleyebiliriz. Bu önemli hususlardan birinin yanlış kullanılan teknoloji olduğu aşikardır. Bu çağ öyle akılalmaz bir hale geldi ki basın yayım organlarından daha hızlı şekilde bir olaya ve habere ilişkin bilgilere doğru yahut yanlış olmak üzere ulaşmak an meselesi oldu. Binlerce hatta onbinlerce kilometre ötedeki bir haberi ve ahvali öğrenmek sadece saniyeler almakta. Burdan kasıtsa ileri teknolojinin günümüzdeki durumunu gözler önüne sermek ve teknolojinin yanlış kullanımıyla yozlaşmanın, değerlerin yitirilmesinin önünün ne kadar açık hale gelebileceğini ve de geldiğini üstüne basa basa vurgulamaktır. Bilinçsizce kullanılan sınırsız içerik, bir şekilde değer yapısını bozmakta ve yine maalesef ki yozlaşmak ile kalmayıp değerleri tuzla buz etmektedir.
Bununla beraber toplumdaki manevi duyguların azalması ve yitirilmesi oldukça etkin bir yozlaşma sebebi olmaktadır. İnsan oğlunun maddeye ve şehvete olan yaklaşımının önü alınamaz bir hale gelmesi, manevi duyguların körermesi ve bilinç seviyesinin haz duygularının altında kalması ile doğal bir tepki sonucu oluştuğu gün yüzünde.
Ekonomi ve savunma gibi alanlar bir ülkenin dinamizm organlarından bazılarıdır. Bu organların önemini bildiğimiz ve vurguladığımız kadar; Kültürü, bilhassa gelenek-görenek ile yaşamı bir çatı altında düşünmemek olanaksızdır. Milletleri, toplumları ayakta tutan değerler toplumun yapı taşında dinamik etkilere sahiptir. Bu etkilerin genel manada yarattığı sinerjiye hakim olmak ve gereğini geniş çaplı olacak çalışmalar ile yapmak elzem bir gerekliliktir.
Bu husus, toplumda varoluşsal bir yokoluşa tam manasıyla erişmeden, gerekli olan çalışmalar tüm kamuoyu ve devlet nezdinde yapılmalı ve yapılması temel bir şart olarak kayıtlara geçmelidir.
Selam, sevgi ve dua ile…
Eğitmen-Yazar Ümit BAKIR