SİVİL TOPLUM NE DEMEK?
Sivil toplum özel sektör ve kamu dışında kalır. Statülere göre üçüncü sektör olarak tanımlanabilir. Bazı kaynaklara göre yasama, yürütme, yargı ve medyadan sonra ‘ beşinci güç’ olarak ifade edilebilir. Bu nedenlerden ötürü hayatımızda önemli bir role sahiptir. Sivil toplum kuruluşları bir diğer değişle (STK) hiçbir kar amacı gütmeden bağımsız olan kuruluşlardır. Şunu da ifade edebilirim ki diğer demokrasilerle karşılaştırdığımızda Türkiye de sivil toplum oranları daha da düşük diyebiliriz. Bunun en büyük sebepleri arasında Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve sosyal yapısıyla bağlantılı olduğunu görebiliyoruz. Bu olumsuzluklara pandemi dönemini örnek olarak verebiliriz. Bu süre zarfında Sivil Toplum kuruluşları etkin bir faaliyet tam olarak göremedi. Bu da diğer gelişmiş ülkelere oranla bizi aşağı çekti diyebiliriz. Sivil Toplum denildiği zaman aklımıza vakıf, dernek, sendika, kooperatif ve odalar gelmektedir. Resmi sitelere baktığımız zaman ‘ 84 milyon nüfuslu Türkiye de dernek üye sayısı 12 milyon civarında yani orana baktığımız zaman 687 kişiye 1 dernek düşüyor. Bu oran gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça düşük’ diyebiliriz. Gelişmiş ülkelerde 10 kişiden ortalama 4 kişi bir STK üyesi iken Türkiye de sivil toplum düşük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Sivil Toplum Kuruluşları alanlarına baktığımız zaman; Gençlik, kadın hakları, tüketici hakları, hayvan hakları, engelli hakları, eğitim hakları, istihdam, sağlık hakları vb. birçok alanda faaliyet göstermektedir.
Sivil Toplum amaçlarına baktığımız zaman çözüm odaklıdırlar. Topluma faydalı olabilecek alanları oluşturur ve yardımcı olurlar. Daha öncede belirttiğim gibi her hangi bir kar gütme amaçları bulunmamaktadır. Tamamen topluma odaklı gönüllülük esas alınarak faaliyet gösteren kurumlardır. Şöyle bir örnekle tanımlayabilirim; kadın hakları hakkında bilgilendirme yapar, mağduriyetlerinin giderilmesi için elinden gelen her şeye gönüllülük ve vicdan baz alınarak hareket edilir. Başka bir örnek verecek olursak (KAYED) Kan Arıyorum Yardımlaşma ve Eğitim derneği Hastane ve sağlık kuruluşlarında kan tedarik edilememesi ihtimalinde devreye girerler. Bunun yanı sıra eğitim konusunda acil yardım kursları da vermektedirler. Yani demek istediğimiz şu ki faydalı olabilmek, bilinçlendirme, halka bir ses olabilmek için kurulan kuruluşlardır.
Gercekten çok başarılı ve güçlü bir kalem bu kadar yetenekli gençlere her daim ihtiyacımız var başarılarının devamı diliyorum
Sivil toplum ile ilgili ödevime buradan kaynak alıyorum yazan kaleme teşekkür ederim çok faydalı bir yazı olmuş
Çok güçlü bir kalem ve güzel bir anlatımınız var Havva Hanım, genç yazarlara veya anlatıcılara hele ki güçlü kalemlere çok ihtiyacımız var , yazılarınızı merakla takip edeceğim , başarılarınızın devamını diliyorum..
Tebrik ederim kalemine sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Doğru bilgiye ulaşılması açısından etkili ve güzel bir kaynak olmuş.
Tebrik ederim canım emeğine sağlık…🤗💕
Emeğine sağlık, yazılarının devamını merakla bekliyoruz.
Gerçekten başarılı bir yazı kaleme almışsınız gerçekten tebrik ediyorum