Dolar 34,7447
Euro 36,6156
Altın 2.959,21
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Az Bulutlu
Ankara
8°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 12°C
Paz 12°C

Sesiyle erkek dengbejleri gölgede bıraktı

DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE SÖZLÜ GELENEĞİN TEMSİLCİSİ DENGBEJLİK, GENELDE ERKEKLER TARAFINDAN SÜRDÜRÜLÜYOR. DİYARBAKIR’DA DENGBEJEVİN’İN TEK KADIN TEMSİLCİSİ “DENGBEJ FELEKNAZ”, KADINLAR YAPAMAZ DÜŞÜNCESİNİ KIRIP, BU GELENEĞİN TEMSİLCİLİĞİNİ ÜSTLENİYOR.

07/10/2022 10:20
A+
A-

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sözlü gelenek dengbejlik, genelde erkekler tarafından sürdürülüyor. Diyarbakır’da Dengbej Evi’nin tek kadın temsilcisi olan ’Dengbej Feleknaz’, kadınlar yapamaz düşüncesini kırıp, bu geleneğin temsilciliğini üstleniyor.

Diyarbakır’da sesiyle erkek dengbejleri gölgede bırakan Feleknaz, dengbejliği ilk kadınların başlattığını söyledi. Diyarbakır Dengbej Evi’nde gönüllü olarak sahne alan ve gelen yerli yabancı turistlere kelamlarını aktaran Dengbej Feleknaz, ilk kez kadın dengbej olduğunu gören vatandaşların güzel tepkiler verdiğini söyledi. Geçmişten günümüze dengbejlik geleneğini İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlatan Dengbej Feleknaz, “İlk olarak bizim köylerde düğünler olurdu. Saz yok, davul yok, erbane yok, davul-zurna yoktu ve biz düğünlere giderek uzun havalarımızla oyun havalarımızı oynar, 3 gün, 3 gece, 7 gün 7 gece düğünümüzü yapardık. Gelinin evine giderken oyun havalarının 5-6 çeşidini biliyorum. Damadın uzun havaları ayrı, gelinin ayrı, her biri ayrıdır. Her kültür ayrı, örf adeti ayrı. İlk başta düğünlerde söyledim. Yine tepki alıyorduk, yüksek sesle söylüyoruz diye. Gerekçe ise erkekler rahatsız oluyor diye. Yavaş yavaş o zinciri kırdık. Diyarbakır’a geldim. Dengbejlikte anne ve kadının emeğidir. Dengebjlik dert söylemektir. Derdini söyleyip dökmektir. Her şeyi hafızamızda kaydedip yazısız bir şekilde söylüyoruz. Kız, bir oğlana aşık olmuşsa ve aile vermemişse kendisi ve onun üstüne söyler, sevdiği askere gitmiş onun üstüne söylemiştir, sevdiği öldürülmüşse onun üstüne söyler ya da birinin kardeşi öldürülmüştür onun üstüne söyler. Bunların hepsi dengebjlik dert söylemek olarak geçiyor. İnsanın acısı varsa söyler. Örneğin taziye ağlamakla güzel, düğün eğlenmekle güzel. Bu, örneğin hem yas için hem de düğün için söylenmiş bir söz. Gelenler beni görünce hem şaşırıyor hem de seviniyor. İki defa Avrupa’ya gittim. Paris ve Polonya’ya. Burada beni gören yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

oren-sarmats.ru