Rafadan Tayfa’dan, 4.üncü Film
Rafadan Tayfa: Hayrimatör”ün galası gerçekleştirildi.
Türkiye’nin sevilen çizgi filmi Rafadan Tayfa serisinin dördüncüsü “Rafadan Tayfa: Hayrimatör”ün galası gerçekleştirildi.
Atlas 1948 Sineması’nda düzenlenen galaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Rafadan Tayfa’nın Milli Teknoloji Hamlesi’nde kendilerine yol arkadaşı olduğunu söyleyerek, “Rafadan Tayfa, Türkiye’nin kendi teknolojisini kendi geliştirebilen bir ülke olması yolculuğunda çocuklarımızın bu sürece dahil olabilmesi, Türkiye’de, teknolojide yaşanan gelişmeleri eğlenerek öğrenebilmeleri açısından bugüne kadar çok büyük bir rol üstlendi.” değerlendirmesini yaptı.
BÜYÜK BEĞENİ
Bir önceki film olan Galaktik Tayfa’nın geçen yıl büyük beğeniyle çocuklar ve tüm toplum tarafından takip edildiğine işaret eden Kacır, “O film 3 milyona yakın izleyiciye erişti. Ben ümit ediyorum ki bu film de en az Galaktik Tayfa kadar büyük bir ilgi görecektir.” dedi.
YARATICI ENDÜSTRİ ÇALIŞMALARINA KATKI
Kacır, yerli yapımların kendileri için çok kıymetli olduğunu dile getirerek, “Özellikle erken yaşlarda çocuklarımızın milli değerlerimizle ve sinemayla tanışması ve buluşması çok değerli. Aynı zamanda Rafadan Tayfa gibi artık 10 yaşına adım atmak üzere olan ve sadece televizyon ekranında değil, müzikallerle, sinema filmleriyle, çocuklarımızın çocukluk çağında unutulmaz izler bırakan yapımların çoğalması bizim için çok kıymetli. Bakanlık olarak tıpkı araştırma, geliştirme ekosistemini desteklediğimiz gibi endüstriyel tasarım çalışmalarını, tasarım merkezlerini de güçlü şekilde destekliyoruz. Halihazırda Türkiye’de 400’e yakın tasarım merkezinde ekiplerin yürüttükleri yaratıcı endüstri çalışmalarına katkı sunmaya, destek olmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE KATKI SUNACAK
İleriki dönemde Türk yapımlarının sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada büyük ilgiyle takip edilmeye devam edileceğini vurgulayan Kacır, bu yapımların hem çocukların gelişimine katkı sunacağını hem de Türkiye’nin dünya tarafından en iyi şekilde tanınmasına ve bilinmesine destek olacağını anlattı.
2023’TE 63 ANİMASYON FİLM GÖSTERİME GİRDİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, animasyon filmlerini önemsediklerini belirterek, “Animasyon filmlerinin dijital dünyada, görsel ve işitsel medyada pasta payı her geçen gün artarak devam ediyor. Dünya genelinde yüzde 25’lere varan bir pasta payı var. 2023’te Türkiye’de 12’si yerli 63 tane animasyon film gösterime girdi. Bunların da pasta payı yüzde 32-33 seviyelerine kadar çıktı.” dedi.
4.5 MİLYON İZLEYİCİYE ULAŞTI
TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı TRT ortak yapımı olarak beyaz perdeye taşınan animasyonların 2022’de 3,6 milyon, 2023’te ise 4,5 milyon izleyiciye ulaştığı bilgisini verdi.
KUŞAKLAR ARASINDA BİR KÖPRÜ
Yapımcı ve yönetmen İsmail Fidan da Rafadan Tayfa’daki Hayri karakterinin Türkiye’nin en çok sevilen karakteri olduğuna vurgu yaparak, “Rafadan Tayfa kuşaklar arasında bir köprü. O yüzden anne babaların da arkadaşlarımızla aynı heyecanı yaşayabileceği bir film.” dedi.
LOKASYON REKORUNU KIRDI
Bu yıl vizyona giren 11. TRT ortak yapımı animasyon film “Rafadan Tayfa: Hayrimatör”, Türkiye’deki tüm sinema salonlarında vizyona girerek döneminin lokasyon rekorunu kırdı. Rafadan Tayfa’nın son macerasını aktaracak filmin yönetmenliğini, serinin diğer üç filmini de yöneten İsmail Fidan üstlendi. Fidan aynı zamanda filmin müziklerine de imza attı. Yapımın senaryosunu ise Arzu Yurtseven kaleme aldı.
Filmin konusu özetle şöyle:
“Uzaya çıkan en genç insan olarak oldukça popüler olan Hayri’nin ‘Yüzyılın İcadı’ olarak tanıttığı ve mühendislik harikası olarak tasarladığı ‘Hayrimatör’, Zobi’nin de desteğiyle çalıştırılır. Ancak bu kez de kötüler devreye girecektir. İcadı kötülerin ele geçirmesi halinde, tüm dünya büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacaktır. Hayri, Kamil, Akın, Sevim, Hale ve Mert’i bu kez hiç olmadığı kadar zorlu bir görev