Dolar 34,7447
Euro 36,6156
Altın 2.959,21
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Az Bulutlu
Ankara
8°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 12°C
Paz 12°C

Kayısı üreticileri fiyat istikrarı istiyor

AKÇADAĞ ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET İNAN, ODA BİNASINDA ODA ÜYELERİYLE BİRLİKTE YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASINDA, KAYISI ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ.

01/09/2022 15:40
A+
A-

Malatya’da kayısı üreticileri, ürünün şu anda gerektiği kadar para etmediğini, fiyat istikrarı sağlanana kadar ürünü mümkün olduğu kadar saklamasını öneriyor.

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Mehmet İnan, oda binasında oda üyeleriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında, kayısı üreticilerinin sorunlarını dile getirdi. Kayısı üreticisinin zarar etmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesini istediklerini dile getiren İnan, “Kayısı üreticilerinden ricamız, özellikle istirham ediyoruz. Ürünü mümkün olduğu kadar saklamasını emeğini ayakaltı ettirmemelerini istiyoruz” dedi.

İnan, emeklerinin ayakaltı olmaması için mücadele edeceklerine vurgu yaparak, ’’Kayısıda yaşanan fiyat dalgalanması ile ilgili olarak toplandık. 2021 yılında kayısı fiyatları 25 – 30 TL bandında idi. Tüccar tarafından ya da ihracatçı tarafından kayısı üreticilerden toplanarak daha sonraki aylarda bu 100 liraya kadar çıktı. Yani orada yaklaşık yüzde 100 ve yüzde 200’lük üreticinin bir zararı oldu. Bu dönemde ise yani 2022 döneminde şu anda yaşanan farklı bir olay değil. Şu anda ihracatçı ya da tüccarın bir kısmı özellikle açıklama yaparak üreticimizle dalga geçer durumdalar. Bizim üreticimiz de hiç kimsenin dalga geçmesine ve ürünüyle emeği ile alay etmesine hiçbir hakkı yoktur. Bir firma özellikle açıklama yapıyor. ‘Yüzde 50’sini tahlillerden sonra ödeyeceğiz kalanı da 5 ay sonra’ diyor. Yani resmen dalga geçiliyor. Ben ürünümü vereceğim 5 ay sonra ne olursa hakemler nasıl bir fiyat belirlerse o fiyattan vereceğim. Üreticilerimizden ricamız, özellikle istirham ediyoruz. Ürünü fiyat istikrarı sağlanana kadar mümkün olduğu kadar saklamasını emeğini ayakaltı ettirmemelerini istiyoruz. Bizim üreticilerimizin alın teri kutsaldır. Onun için sürekli söylüyoruz ki emeğinizin karşılığı verilsin. Bu firmaların hepsi için söylemiyorum, bazıları yapmaktadır” şeklinde konuştu.

Girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna işaret eden İnan, “Bu arada girdi fiyatları sürekli yükselmiş, yüzde 300 -400 civarında. Girdilerde bir düşüş olmamış, ancak fiyatları sürekli olarak aşağı çekmeye çalışanlar var. TMO’nun görevi böylesi durumlarda bize destek olması, tatmin edici bir fiyat açıklamasıdır. Bizim ricamız Tarım Bakanlığı devreye girerek TMO’nun alım yapmasını sağlamasıdır. Bunu da makul bir fiyatla yapmasıdır” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

oren-sarmats.ru