Dolar 34,7447
Euro 36,6156
Altın 2.959,21
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Az Bulutlu
Ankara
8°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 12°C
Paz 12°C

İnönü Üniversitesi’nin uluslararası teknoloji başarısı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ’NİN ULUSLARARASI TEKNOLOJİ BAŞARISI

09/08/2022 17:55
A+
A-

Malatya İnönü Üniversitesi’nin “Configurable Test Section Design for Transonic Wind Tunnel” başlıklı projesi finale kalarak başarı elde etti.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi adına Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, NASA tarafından belirlenen şartları sağlayan geniş bir rüzgar tüneli, test bölmesi ve test bölmesi sürücüsü tasarımı yaparak proje yarışmasına katıldı.

6 Haziran – 18 Temmuz 2022 tarihleri arasında düzenlenen yarışmaya tüm dünyadan 95 proje gönderildi. “Configurable Test Section Design for Transonic Wind Tunnel” başlıklı proje finale kalarak başarı elde etti.

İnönü Üniversitesi tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Projemizin finalden bir derece alarak ülkemize dönmesini ümidi ile başarılar dileriz” denilerek, proje hakkında şunları belirtti: “National Aeronautics and Space Administration (NASA), önümüzdeki 20-50 yıl içinde gerekli olan, gelecekteki rüzgar tüneli testlerini desteklemek için çeşitli seçenekler geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede NASA, yeni nesil rüzgar tüneli tesislerinin tasarımlarına dahil edilebilecek yeni fikirler aramaktadır. NASA bu çerçevede, hava ve uzay araçları için transonic hızlarda (ses hızının 0.05 ila 1.6 katı) testlerin yapılabileceği aynı zamanda akustik ölçüm doğruluğu için ses azaltma, yapısal dinamikler üzerinde lazer metroloji için optik pencerelerin eklenebileceği bir test bölümü tasarımı için proje yarışması düzenlemiştir. Bu yarışmaya konu olan test bölümleri birçok model tipi (uçak, roket, motor vb.) için yapılandırılabilir olmalı ve standart basınç/kaldırma/sürükleme ölçümlerinin yanı sıra birçok ölçüm türüne de izin vermesi gerekmekteydi. Akustik, bükülme modları ve sıcaklık gradyanları hakkındaki veriler, modern bir rüzgar tüneli test bölmesi tasarımında ilgi gören kısımlardı. Ayrıca veri kümelerini yüksek doğrulukla yakalamak için bazen özel test bölümlerine de ihtiyaç duyulmaktaydı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

oren-sarmats.ru