SAĞLIK

Hemoroid Tedavi Edilebilir mi?

Hemoroid Rahatsızlığı Bir Korkuya Dönüşmemeli

İnsan vücudu bazı hastalıkları yaşarken, bu hastalığın varlığı dahi bir korku olarak görülürken ve hatta doktora danışmaktan dahi çekinebilirsiniz. Bu hastalıklar arasında hemoroid yani basur çok küçük bir rahatsızlık olsa da vücutta önemli acı oluşturan bir hastalıktır. Birçok kişinin basur rahatsızlığına yakalandığını söylemekten dahi çekindiği bilinirken, hekime başvurmaktan dahi çekinen hastalar bulunmaktadır.

Hemoroid Nedir?

Basur rahatsızlığı, makat bölgesindeki toplardamar yumağında bir gevşeme oluşmasıdır. Bu gevşeme sonrasında bir ters meme dokusu oluştururken, bu doku dışarıya doğru sarkma yapar. Aslında bu meme gelişimi kısa bir sürede gerçekleşmez ve hatırı sayılır bir zamanın geçmesi ile hemoroid probleminin artık acı verici bir şikayet haline gelmesi gerekir. Bu nedenle de basur ilk evrelerindeyken birçok kişi tarafından umursanmaz ve ilerleyen dönemde şiddetli bir ağrı oluşturduğunda da mutlaka tıbbi destek gerektirir.

Hemoroid Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Hemoroid belirtileri dahilinde hastaların en fazla şikayet ettiği durumlardan birisi uzun süren kabızlık problemleridir. Zira bu kabızlık ile birlikte dışarıya çok zor çıkma durumu yaşanırken, dışkınızda kan ile karşılaşma ihtimaliniz de bulunmaktadır. Makat bölgesinde yaşanan ağrı ile birlikte yoğun bir kaşıntı ve şişme görülürken, beslenme ve hareketsizlik gibi birçok ayrıntı da problem oluşturur.
Genellikle hemoroid risk faktörleri bağlamında ailenizde daha önce bu problemi yaşamış anne, baba ya da kardeş gibi bireyler bağlantısı ile kalıtsal bir yapı bulunabilir. Çünkü bu tip rahatsızlıklarda genetik yapı yani aileden gelen bir hastalık mirası da bulunmaktadır. Birçok kişi bu genetik yapıya sahip olduğunu bildiği için de beslenirken dahi acı ve baharatlı gıdalardan kaçınır ve bu tip gıdaları olabildiğince az tüketmeye çalışır.

Hemoroid Düzeyini Nasıl Anlayabilirsiniz?

Birey, belirtiler üzerinden hemoroid olduğunu anladığında genellikle bu rahatsızlığı kendi başına doğal ve alternatif tıp yöntemleri ile çözmeye çalışır. Yakınlarının dahi böyle bir rahatsızlığa sahip olduğunu öğrenmemesini isterken, bir doktora başvurmaktan çekinebilir. Çünkü mahrem bölgede yapılacak bir muayene veya böyle bir rahatsızlığa sahip olduğunun bilinmesi dahi psikolojik olarak sıkıntı verebilir.
Basur rahatsızlığında kendinizi baskılı ve sıkıntılı hissetseniz de duruma tamamen tıbbi açıdan bakmanız gerekir. Çünkü basur farklı derecelere sahip bir hastalıktır ve hastalığın derecesini doğru bilmeniz gerekir. İlk derecede dışkıda biraz kan görülebilir ve makat iç kısmında küçük meme dokuları oluşabilir. Bir üst seviyede dışkılama sırasında aşırı kaşıntı ve kanama ile birlikte basur memeleri dışarıya çıkıp içeriye girmeye başlar.
İlerleyen derecede yani üçüncü seviyede basur memesi dışkılama sonrasında mutlaka el ile içeri ittirmelidir ve çok sık kanama ile şişlik yaşatabilir. Dördüncü ve en üst seviyede de basur memesi tamamen dışarıya taşarken, sürekli bir şekilde akıntı, kaşıntılar, kanama ve makatta yoğun bir rahatsızlık ile ağrılar oluşturur. Hangi hemoroid derecesi görülürse görülsün kalın bağırsakta önemli bir problem olduğunu dahi gösterebilir. Bu nedenle doğru bir teşhis ve rahatsızlığın seviyesini belirlemek için mutlaka öncelikle doktor muayenesi sonrasında da kolonoskopi gibi yöntemler ile inceleme yapılmalıdır.

Hemoroid Nasıl İyileşir?

Basur problemi altında yatan faktörlerin belirlenebilmesi ve daha büyük problemler ile karşılaşmamanız için hemoroid tedavisi açısından erken dönemde adım atmanız çok önemlidir. Özellikle de ilk derece bir basur rahatsızlığında hızlı bir şekilde tıbbi destek alarak, çok pratik ve hızlı sürecek bir iyileşme elde edebilirsiniz. Çünkü ilk iki derecede ilaç ve kısmen ışın tedavisi yeterli olurken, sonraki seviyelerde genellikle ameliyat ile basur memesinin alınması gerekir.
Hemoroid özellikle ilaçlar ile baskılandıktan sonra hareketli bir hayata sahip olup, beslenme düzeninize dikkat ettiğinizde tekrarlama ihtimali düşük bir rahatsızlıktır. Ancak ilerleyen bir rahatsızlık bulunuyorsa, ameliyat uygulandığında iyileşme sürecinden sonra artık yeniden kanama ve ağrı gibi rahatsızlıklar yaşamadan hayatınızı daha kontrollü bir şekilde sürdürebilirsiniz

SancakHaber

Recent Posts

Haziran ayı enflasyonu belli oldu!

Tüketici Fiyat Endeksi haziran ayında yüzde 1,64 artarken, yıllık bazda yüzde 71,60 oldu.    …

9 saat ago

Çeyrek Finaldeyiz!

Çeyrek Finaldeyiz!... A Millî Takımımız, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) Son 16 Turu müsabakasında…

20 saat ago

Vali Çiçek açıkladı; Kayseri’de provokatörlere gözaltı

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, 30 Haziran'da kentte meydana gelen olaylarla ilgili açıklama yaptı.   Vali…

20 saat ago

Tam 2 bin 300 yıllık

Kastamonu sahilinde bulundu: Tam 2 bin 300 yıllık   Kastamonu Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri…

22 saat ago

Kemal Memişoğlu Kimdir?

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu Kimdir? Fahrettin Koca'nın görevinden istifa etmesinin ardından Kemal Memişoğlu yeni Sağlık…

22 saat ago

Kabinede görev değişikliği gerçekleştirildi

Kabine'de gerçekleştirilen görev değişiklikleri ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum olurken Sağlık Bakanı…

1 gün ago