Dolar 34,7447
Euro 36,6156
Altın 2.959,21
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Az Bulutlu
Ankara
8°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 12°C
Paz 12°C

GTB Antep zahter balını tescilledi

GAZİANTEP TİCARET BORSASI (GTB), GAZİANTEP’TE ZAHTER BİTKİSİNİN YOĞUN OLARAK YETİŞTİĞİ YÜKSEK BÖLGELERDE ÜRETİLEN ASIRLIK ‘ANTEP ZAHTER BALI’NI COĞRAFİ İŞARETLE TESCİLLEDİ.

04/04/2022 12:05
A+
A-

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Gaziantep’te zahter bitkisinin yoğun olarak yetiştiği yüksek bölgelerde üretilen asırlık ‘Antep Zahter Balı’nı coğrafi işaretle tescilledi.

Antep Zahter Balı, GTB’nin 19’uncu, Gaziantep’in ise bu alandaki toplamda 84’üncü ürünü oldu. Gaziantep tescilli ürün sayısı bakımından Türkiye’de ilk sırada yer almakta. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün adı Bülteninin 122. sayısında, Antep Zahter Balının bal ürün grubunda menşe adı ile kayıt altına alındığını söyledi.

Yaklaşık bir asırdır Gaziantep’te üretilen Zahter Balının, kentin lezzet hazineleri arasına bal grubunda eklenen ilk ürün olduğunu vurgulayan Akıncı, zahter balının zahter bitkisinin çok yoğun olduğu bölgelerde üretimi tercih edilen bir ürün olduğunu ifade etti. Zahter balının zahter rahiyasının baskın olduğu monofloral bir bal olduğuna işaret eden Akıncı, 1900’lü yıllardan bu yana Gaziantep’te üretimi yapılan Zahter Balı için iyi kurutulmuş ardıç, meşe ve çam ağacından yapılan kovanlar kullanıldığını sözlerine ekledi.

Gaziantep’in 84’üncü tescilli ürünü

UNESCO Gastronomi kenti Gaziantep’in açıklanan son ürünle birlikte bu alandaki coğrafi işaretli ürün sayısını 84’e çıkardığını aktaran Akıncı, Gaziantep Ticaret Borsasının bu çalışmalara 19 tescilli ürünle destek verdiğini dile getirdi. Gaziantep’in son derece zengin ve köklü bir mutfak kültürüne ev sahipliği yaptığını vurgulayan Akıncı, “Kültürel bir miras olarak gördüğümüz bu lezzetler, tarihin imbiğinden süzülerek günümüze kadar ulaşmış değerlerdir. Bu nedenle kadim tarihimizin de ayrılmaz bir parçası olan bu mirasları korumak, yaşatmak ve orijinal hazırlanış biçimleriyle geleceğe taşımak amacıyla ülkemiz ve Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tescil çalışmaları sürdürüyoruz. Gazi şehrimiz adına şu ana kadar 19 ürünümüz coğrafi işaretle taçlandırdık, Antep Fıstık Ezmesi için de Avrupa Birliği’ne Tescil başvurumuzu gerçekleştirdik. Türkiye’de bulunduğu il adına en fazla ürün tescili gerçekleştiren borsa konumundayız. Şehrimiz adına kendimize görev addettiğimiz bu çalışmalarımıza bundan sonra da kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

oren-sarmats.ru