Dolar 34,7379
Euro 36,6482
Altın 2.960,32
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Az Bulutlu
Ankara
8°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C
Paz 12°C

Epilepside Yüzde Yüz Tedavi Mümkün mü?

Epilepside Yüzde Yüz Tedavi Mümkün mü?
02/06/2023 16:48
A+
A-

Epilepsinin nöbetlerle süregelen bir hastalık olarak biliniyor. Epilepsi, beynimizde elektriksel işleyişin bozulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Epilepsi nöbetleri, en bilinen haliyle düşme, şuur kaybı ve kasılmalarla olabileceği gibi, dalmalar, sıçramalar şeklinde de olabilmektedir

Epilepsi tanısı nasıl konulur ?

Her yaşta olabilecek bir hastalık. Ama en çok çocukluk yaş grubunda, ergenlikte ve ilerleyen yaşlarda görebiliyoruz. Beyindeki damar hastalıkları, tümörler, oksijensiz kalma, kazalar, travmalar epilepsiye neden olabiliyor. Epilepsi hastalığının tanısını koyarken, bu bayılmaları başka bayılmalardan ayırt etmemiz gerekiyor. Çünkü tansiyon düşüklükleri, şeker düşmesi de bayılmalara sebep olabiliyor. Epilepsiyi bunlardan ayırt etmek için bazen beyin MR’ı çekiyoruz. EEG dediğimiz beyin dalgalarını kayıtlama şeklinde yarım saatlik standart çekimlerimiz oluyor. Bunlara bakarak hastalığın tanısını koyuyoruz.

Tedavisi mümkün mü ?

Hastalık tanısını koyduktan sonra tedavi aşamasının başlar. Bu hastalığın tedavisi tamamen olabileceği gibi, bazı grup hastalar dirençli epilepsi nöbetleriyle hayatlarına devam etmek zorunda kalabiliyorlar. Çok güzel ilaç tedavileri var. İyi takiple bazı hastalarda yüzde yüz de tedavi de mümkün. Epilepsi hastalarının, dikkatli bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri gerekiyor. İlaçlarını aksatmamaları, aç ve uykusuz kalmamaları, alkolden uzak durmaları gerekiyor” diye konuştu. Uluğ, dirençli epilepsi türlerinin tedavisinde ameliyat yönteminin de uygulandığını ancak bunun çok seçili hastalarda ve bazı merkezlerde uygulanıyor.

Epilepsi hastası görünce ne yapılmalı?

Bir epilepsi hastası görüldüğünde neler yapılabilir ? Bir epilepsi hastasını gördüğümüzde aslında onu sadece korumaya alabiliriz. Başını veya vücudunu bir yerlere çarpmasını engellemeliyiz. Başını yan çevirmeliyiz. Ağzında köpük veya salya birikimi varsa silebiliriz.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

oren-sarmats.ru