Dolar 34,7379
Euro 36,6482
Altın 2.960,32
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Az Bulutlu
Ankara
8°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C
Paz 12°C

Elazığ’da Urartular döneminden kalma kaya mezarlarının turizme kazandırılması bekleniyor

ELAZIĞ’IN BASKİL İLÇESİNE BAĞLI ODABAŞI MAHALLESİNDE BULUNAN VE ORADA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN KÜÇÜKKEN YAĞMURDAN KORUNMAK İÇİN GİRDİKLERİ MAĞARA OLARAK BİLİNEN URARTULAR DÖNEMİNDEN KALAN 2 METRE GENİŞLİĞİNDE 180 SANTİM YÜKSEKLİKTE YAPILAN KAYA MEZARININ MAHALLE SAKİNLERİ TARAFINDAN GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILARAK TURİZME KAZANDIRILMASI BEKLENİYOR

21/04/2022 11:35
A+
A-

Elazığ’ın Baskil ilçesinde bulunan ve 5 yıl önce tescillenen Urartular döneminden kalma kaya mezarlarının, turizme kazandırılması bekleniyor.

Baskil ilçesine bağlı Odabaşı Mahallesinde bulunan ve bir zamanlar çobanların yağmurdan korunmak için kullandıkları mağara olarak bilinen yapının Urartular döneminden kalmak oyma kaya mezarları olduğu öğrenildi. Oyma kaya mezarları 5 yıl önce Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenerek, bölge sit alanı ilan edildi. Mahalle sakinleri, defineciler tarafından talan edilen 2 metre genişliğindeki 180 santim uzunluğundaki kaya mezarlarının restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.

Kaya mezarlıkları hakkında bilgi veren Mahalle muhtarı Allattin Karakol, “Küçükken buralara hayvanları otlatmaya geldiğimiz zaman burayı mağara diye biliyorduk. Yağmur yağdığı zaman hepimiz ıslanmamak için buranın içerisine girerdik. Yaklaşık 40 yıl falan üzerinden geçtikten sonra buraya muhtar seçildim. Ondan sonra Fırat Üniversitesinde Doç. Dr. Korkmaz Şen hocamız bizi ziyarete geldi. Burayı görünce buranın sit alanı olduğunu Urartular döneminden kalma bir kaya mezarlığı olduğunu söyledi. İlk başta şoka girdik böyle bir şey var ama bizim haberimiz yok. Buranın komple sit alanı olduğunu ve Diyarbakır Müze Müdürlüğünde belgelerinin olduğunu söyledi. Fakat ne yazık ki defineciler buraya gelip etrafını kazmış, bizde sahip çıkamamışız. Sahip çıkamamamızın sebebi de buranın sit alanı olduğunu bilmememizden kaynaklıdır. Osmanlı döneminde bin 500 sene öncesinde buraların belgelerini kayıt altına aldıkları için bizde onların torunları olduğumuz için gurur duymamız lazım. Ama bizim ecdadımız bin 500 sene önceki kayıtları tutmuşlar. Bizim buradaki çağrımız buraların değerlendirilerek turizme kazandırılmasıdır. Buranın yol ve ışıklandırılmalarının yapılmasıdır. Devletimiz de bize yardımcı olursa burası bir turizm bölgesi olur” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

oren-sarmats.ru