Türkiye’nin Savaş Uçağı KAAN Göklerde
Türkiye’nin Savaş Uçağı KAAN Göklerde
Mavi vatan Türk Denizcilik ve Global stratejiler Derneği Elazığ Başkanı Gazeteci Yazar Erol Kara Savunma sanayi başkanlığı, ASELSAN ve TÜSAŞ ortaklığında Türk mühendisleri tarafından yapılan Milli muharip uçağımız KAAN ‘nın ilk uçuşunu gerçekleştirerek üssüne dönmesinin sevincini ülke olarak yaşadıklarını söyledi.
Ülkemize tarihi günler yaşatan Savunma sanayi başkanı Haluk Görgün, TÜSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TÜSAŞ yönetim kurulu üyeleri Milli savunma bakanı yardımcısı Elazığlı hemşerimiz, Şuay Alpay’a, Prof. Dr. Rafet Bozdoğan’a, Ömer Cihad Vardan’a, Namık Kemal Altıparmak’a, Mehmet Fatih Güçlü ye, Gökhan Uçak’a ve Prof. Dr. İbrahim Uslan’a bu gururu yaşattıkları için minnet duygularını belirten Erol Kara, Savunma Sanayi başkanlığının en büyük projelerinden biri olan yerli ve milli uçağımız olan KAAN’nın Radar dalgalı, sönümleme özellikli, elektronik harp sistemli, Hava muharebe menzilli, 360 Derece gözetleme sistemli, süper sonik hızla hareket eden 5. Nesil savaş uçağı olduğunu söyledi.
Kara, “Terörle mücadelede ve PKK ve diğer terör örgütlerine karşı ülkenin hacmini daha kuvvetli hale getirecek ilk yerli ve Milli uçağımız KAAN nın uçuşu ile gurur duyduk. Tarihi günlerden birini yaşadık.” Dedi.
Dünya KAAN’a hayran kaldı! “Uçuş, dönüm noktası oldu”
ABD merkezli Bloomberg uçuşu “Türkiye’nin Beşinci Nesil Savaş Uçağı Kaan İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi” manşetiyle okurlarına duyururken haberde “Uçuş, Türkiye’nin yerli savaş uçağı projesinde dönüm noktası oldu” ifadelerine yer verdi. Askeri teknolojiler üzerine yaptığı analizler ile bilinen Defence Blog ise uçuşun başarıyla tamamlandığını yazdı.
Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN, Ankara’da ilk kez havalandı. İlk uçuş ise test pilotu Barbaros Demirtaş tarafından gerçekleştirdi. Çok yönlülüğü ile dikkat çeken milli savaş uçağı, her türlü muharebede tüm gereksinimleri karşılayacak özelliklere sahip.
TUSAŞ’ın Genel Müdürü Temel Kotil üstün yeteneklere sahip KAAN için ‘uçan kale’ sıfatını kullanmış ve uçağın 2030’da 5. nesil seviyesine geleceğini açıklamıştı. Kotil, “KAAN, Türk hava sahasına kimseyi sokmaz. Eurofighterı indirir F-16’yı hiç yaklaştırmaz. Rafale Fransızların uçağı zaten, geçmiş olsun” şeklindeki açıklamalarla özelliklerine dair bilgi vermişti.
‘Uçuş dönüm noktası oldu’
Tarihi uçuş dünya basınında da geniş yer aldı. ABD merkezli Bloomberg ‘Türkiye’nin Beşinci Nesil Savaş Uçağı Kaan İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi’ manşetini attı. Haberde ‘Uçuş, Türkiye’nin yerli savaş uçağı projesinde dönüm noktası oldu’ denildi.
Askeri teknolojiler üzerine yaptığı analizler ile bilinen Defence Blog ‘Türkiye’nin yeni nesil savaş uçağı KAAN’ın prototipi ilk uçuşunu başarıyla tamamladı’ dedi.
Yunan basını KAAN’ı konuştu
Yunan Proto Thema ‘Türk analistler, seri üretiminin 10 yıl süreceğini ancak uçağın F-35’ten üstün olduğunu söylüyor’ dedi. Bir başka Yunan yayın organı Ethnos ‘Yeni Türk savaş uçağı uçuruldu. Yapay zekayla dronlarla çalışıyor’ manşetini attı.
Haberde ‘KAAN savaş uçağı Türk savunma sanayisinin en büyük projelerinden biri’ yorumuna yer verildi.
Kaan’ın özelliklerine geniş yer ayrılan haberde ‘KAAN , insansız hava araçları , hava ikaz araçları ile iş birliği yapabilecek , yeni nesil silahlarla ve süpersonik hızda hassas vuruşlarla havadan havaya muharebe gerçekleştirebilecek . Ayrıca yapay zeka ve sinir ağlarının desteğiyle artan savaş gücü sağlayacak’ ifadelerine yer verildi.
HAYALET SAVAŞ UÇAĞI
Naftemporiki Kaan’ın 2028 yılında Türk Hava Kuvvetleri’ne katılmasının planlandığını aktardı.
The Spectator Index ise ‘son dakika’ olarak KAAN’ın görseliyle bir paylaşım yapıp, “Türkiye’nin yeni beşinci nesil hayalet savaş uçağı KAAN ilk uçuşunu tamamladı” ifadelerine yer verdi.