Baran Başkanlığındaki ATO Heyeti, Milli Eğitim Bakanı Tekin’i Ziyaret Etti
Baran Başkanlığındaki ATO Heyeti, Milli Eğitim Bakanı Tekin’i Ziyaret Etti
ANKARA – BHA
ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Akça, Ali Yıldız, Doç. Dr. Ömer Çağlar Yılmaz ve Yasin Özyolu ile birlikte Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’i ziyaret ederek “hayırlı olsun” dileklerini iletti.
Bakanlık makamında gerçekleşen ziyarette konuşan Baran, Ankara Ticaret Odası’nın eğitime destek olmak amacıyla yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verdi. ATO’nun eğitim sektöründe faaliyet yürüten üyelerinin sorunlarını aktaran Baran, özel okulların son dönemde enflasyondaki yükseliş ve maliyet artışları nedeniyle sürdürülebilirlik kaygısı yaşadığını ifade etti. Özel eğitim kurumlarına uygulanan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi talebini ileten Baran, normal işletmelerde açılışta bir kez alınan ancak eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunan özel okul ve kurslardan her yıl tahsil edilen ruhsat harçlarının işletmeler için ek maliyet oluşturduğunu söyledi. Baran, “Özel okul ve kurslardan her yıl alınan ruhsat harcının bir defaya mahsus tahsis edilmesi talep ediliyor” dedi.
Eğitim kuruluşlarının da planlamaya ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Baran, Türkiye genelinde özel okulların öğrenci kapasitesinin 4 milyon, öğrenci sayısının da 1,5 milyon olduğunu bildirdi. Baran, aynı durumun Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri için de geçerli olduğunu söyledi.
Başkent’e Perakende Meslek Lisesi
Baran, konuşmasında Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğuna dikkat çekerek, işletmelerin de ara eleman bulamamasından yakındı. İhtiyaca uygun nitelikli eleman yetiştirmenin önemine değinen Baran, “Ekonomimizin içinde hizmet sektörümüzün payı yüzde 72 düzeyinde. Bu kadar büyük bir alanda çalışana ihtiyaç da büyük ancak işgücümüzün niteliği işverenin aradığına uymuyor. Başkent Ankara’da şu anda sadece perakendecilik alanında satış pazarlamadan, muhasebeye kadar 30 binden fazla çalışana ihtiyaç var. Bu alanda Meslek Lisesi açılması için Milli Eğitim Bakanlığımız ile işbirliği yapmak istiyoruz” dedi.
Hizmet Sektöründe İstihdam İçin Meslek Liseleri Devreye Alınacak
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin de konuşmasında, özel eğitim kurumları dahil olmak üzere eğitim sektörünün sorunlarını yakından takip ettiklerini ve çözüm önerilerini hayata geçirmek üzere gündeme aldıklarını aktardı.
Baran’ın “Perakendecilik Meslek Lisesi” önerisine olumlu yaklaşan Bakan Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüttüğü dönemde perakendecilik konusunda yüksekokul kurma çalışmaları yürüttüğünü belirterek, konuyla ilgili deneyimin meslek lisesi kurulması konusunda katkısı olacağını söyledi. Bakan Tekin, “Hizmet sektöründe istihdamı artırmak için meslek liselerini güçlendirmemiz lazım. Bu noktada Ankara Ticaret Odası ile işbirliği yapabiliriz. Çalışmalara başlayalım, perakendecilik alanında bir lise planlayalım. Bu yıl hazırlıklarını tamamlayalım ve gelecek yıl öğrenci almaya başlayalım” dedi.
Elektrikli Araçlar İçin Ara Eleman
Baran ve beraberindeki heyet daha sonra Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu’nu ziyaret etti. İşgücü ihtiyacı doğrultusunda mesleki eğitimin düzenlenmesi konularının ele alındığı ziyarette Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu’na elektrikli araçların kullanımının arttığı belirtilerek, bu araçların bakım ve onarımını yapabilecek nitelikli personel yetiştirilmesi talebi iletildi.