ANKARA GÜNDEMİ

At, eşek ve domuz eti ithalatında yüzde 100 gümrük indirimi

moderator.az ın haberine göre ; Türkiye ile Sudan arasında gümrük inridimi anlaşması sağlandı.

Türkiye ile Sudan arasında anlaşma imzalandı.

Moderator.az, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nun, Türkiye ile Sudan arasındaki Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması çerçevesinde doğrudan cumhurbaşkanına yetki verilmesine ilişkin kanun tasarısını kabul ettiğini bildirdi. Anlaşmada Sudan’dan ithal edilen at, eşek ve domuz etine yüzde 100 gümrük indirimi getirilmesi tepkilere neden oldu.

Sudan’ın gümrük vergileri kaldırılırken, Türkiye’nin tarım ve sanayi ürünlerinin Sudan pazarına daha karlı girmesi amaçlandı. Anlaşmayla ikili ticaretin 10 milyar dolara çıkarılması hedeflenirken, ithal ürünler eleştirilerin hedefi haline geldi.

İstanbul Planlama Ajansı (IPA) Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya hesabından anlaşmaya ilişkin açıklama yaparak yüzde 100 gümrük indirimi alan ürünleri sıraladı. Egzotik hayvanlardan alkollü içeceklere, balık türlerinden tarım ürünlerine kadar geniş bir ithalat listesi sıralayan Gökce, desteklenmediği takdirde Türkiye’deki çiftçinin üretimini derinden etkileyecek bu anlaşmaya şaşırdığını söyledi.

Teklifin TBMM tarafından reddedilmesi ve çiftçi ve üreticiyi destekleyecek uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Gökçe, “Sudanlı çiftçi ve üreticiler kazansa da sayfalarca devam eden gümrük indirimleriyle ne yazık ki çiftçilerimiz ve üreticilerimiz kaybediyor. at, eşek ve domuz eti ithal edilmektedir.

Gökçe, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Anlaşmaya göre Türkiye, Sudan’dan yapılan 500 ton at, eşek ve 500 ton domuz ithalatından vergi alınmayacak.

Anlaşma kapsamında yüzde gümrük indirimi uygulanan diğer ürünlerden bazıları şöyle:

Maymun, kobay, deniz kaplumbağası, balina eti, boynuz köpekbalığı, levrek, çipura, dil balığı, çipura, mezgit, uskumru, ton balığı, meşe palamudu, konyak, grappa, rom, uzo, rakı, tekila gibi egzotik hayvanlar veya balıklar alkollü içecekler , patates, soğan, domates, sarımsak, lahana, marul, bal ve havuç gibi sebzeler, pirinç, buğday, arpa, yulaf, mısır ve çavdar gibi ürünler, canlı koyun ve sığırlar, peynir ve tereyağı gibi süt ürünleri.

 

SancakHaber

Recent Posts

Hamas lideri Yahya Sinvar Şehit Edildi

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama Hamas lideri Yahya Sinvar’ın öldüğü açıklandı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF),…

14 saat ago

Kadına Yönelik Şiddet Neden Önlenemiyor?

Sancak Haber Genel Yayın Yönetmeni Ceyhun Manas Özdemir Kadına Yönelik Şideet Neden Önlenemiyor sorusunu cevapladı.…

19 saat ago

Burdur’da KPSS puanıyla mülakatsız iş imkanı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Burdur İl Müdürlüğü, bünyesine yeni personeller kazandırmak amacıyla ilan yayınladı.…

1 gün ago

Cumhurbaşkanı Erdoğan Betül Önderoğlu’nun ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Ekim’de meydana gelen bir trafik kazasında hayatını kaybeden AK Parti…

3 gün ago

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlk 4 maddeyle ilgili sorun yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından Türkiye'nin yeni anayasa süreci, bölgesel gelişmeler ve savunma…

4 gün ago

AK Parti üyesi Betül Önderoğlu defnedildi

AK Parti Ankara İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Betül Önderoğlu, geçirdiği trafik kazasının ardından…

5 gün ago