Dolar 34,2867
Euro 37,2083
Altın 2.979,97
BİST 9.054,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 11°C
Az Bulutlu
Ankara
11°C
Az Bulutlu
Cts 13°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

At, eşek ve domuz eti ithalatında yüzde 100 gümrük indirimi

At, eşek ve domuz eti ithalatında yüzde 100 gümrük indirimi
13/10/2024 12:36
A+
A-

moderator.az ın haberine göre ; Türkiye ile Sudan arasında gümrük inridimi anlaşması sağlandı.

Türkiye ile Sudan arasında anlaşma imzalandı.

Moderator.az, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nun, Türkiye ile Sudan arasındaki Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması çerçevesinde doğrudan cumhurbaşkanına yetki verilmesine ilişkin kanun tasarısını kabul ettiğini bildirdi. Anlaşmada Sudan’dan ithal edilen at, eşek ve domuz etine yüzde 100 gümrük indirimi getirilmesi tepkilere neden oldu.

Sudan’ın gümrük vergileri kaldırılırken, Türkiye’nin tarım ve sanayi ürünlerinin Sudan pazarına daha karlı girmesi amaçlandı. Anlaşmayla ikili ticaretin 10 milyar dolara çıkarılması hedeflenirken, ithal ürünler eleştirilerin hedefi haline geldi.

İstanbul Planlama Ajansı (IPA) Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya hesabından anlaşmaya ilişkin açıklama yaparak yüzde 100 gümrük indirimi alan ürünleri sıraladı. Egzotik hayvanlardan alkollü içeceklere, balık türlerinden tarım ürünlerine kadar geniş bir ithalat listesi sıralayan Gökce, desteklenmediği takdirde Türkiye’deki çiftçinin üretimini derinden etkileyecek bu anlaşmaya şaşırdığını söyledi.

Teklifin TBMM tarafından reddedilmesi ve çiftçi ve üreticiyi destekleyecek uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Gökçe, “Sudanlı çiftçi ve üreticiler kazansa da sayfalarca devam eden gümrük indirimleriyle ne yazık ki çiftçilerimiz ve üreticilerimiz kaybediyor. at, eşek ve domuz eti ithal edilmektedir.

Gökçe, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Anlaşmaya göre Türkiye, Sudan’dan yapılan 500 ton at, eşek ve 500 ton domuz ithalatından vergi alınmayacak.

Anlaşma kapsamında yüzde gümrük indirimi uygulanan diğer ürünlerden bazıları şöyle:

Maymun, kobay, deniz kaplumbağası, balina eti, boynuz köpekbalığı, levrek, çipura, dil balığı, çipura, mezgit, uskumru, ton balığı, meşe palamudu, konyak, grappa, rom, uzo, rakı, tekila gibi egzotik hayvanlar veya balıklar alkollü içecekler , patates, soğan, domates, sarımsak, lahana, marul, bal ve havuç gibi sebzeler, pirinç, buğday, arpa, yulaf, mısır ve çavdar gibi ürünler, canlı koyun ve sığırlar, peynir ve tereyağı gibi süt ürünleri.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.