Dolar 34,7379
Euro 36,6482
Altın 2.960,32
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Az Bulutlu
Ankara
8°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C
Paz 12°C

TEKNOLOJİ LİDERLERİNİN “DİJİTAL DÖNÜŞÜM” İÇİN BULUŞTU

TEKNOLOJİ LİDERLERİNİN “DİJİTAL DÖNÜŞÜM” İÇİN BULUŞTU
13/11/2023 08:25
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2030 yılına kadar Türkiye’deki teknogirişim sayısını 100 bine çıkarmayı hedeflerini belirterek, “Amacımız; Türkiye’den daha fazla Turcorn, daha fazla lider teknoloji girişimi çıkarmak. Küresel dijital ekonomide pazar değil, ürün ve hizmet ihraç eden bir ülke olmak.” dedi.

ANKARA-BHA

Bakan Kacır, İstanbul’da düzenlenen DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi İstişare Toplantısına katıldı. DEİK/Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul’un açılış konuşması ile başlayan toplantı, 70’e yakın üyenin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, bulut, fintech, mobil, oyun, siber güvenlik, yazılım, yenilikçi, web3, girişim sermayesi ve sağlık teknolojilerindeki gelişmeler ele alındı.

 

Bakan Kacır’a Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Alper Güzel, DEİK Genel Sekreteri Caner Çolak ile sektör temsilcileri eşlik etti.

 

DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi’nin girişim sermayesinden finansal teknolojilere, siber güvenlikten sağlık teknolojilerine kadar dijital teknoloji ekosisteminin farklı unsurlarını bir araya getirdiğini anlatan Kacır, ekosistemin büyümesi ve globalleşmesi için yoğun çaba sarf edildiğini ifade etti. Türkiye’de ticaret diplomasisi denildiğinde akla gelen ilk kurum olan DEİK’in bünyesinde Şubat 2022’de kurulan konseyin; küresel dijital ekonominin gidişatı dikkate alındığında hem çok doğru hem de zamanında bir adım olduğunu kaydeden Kacır, şunları söyledi:

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Milli teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda, Türkiye’yi küresel bir teknoloji üssü haline getirmek ve teknoloji ihracatımızı artırmak için çalışmaya hazırız. Bugünkü birlikteliğimiz de bu amaçlar doğrultusunda ortak çabalarımızı daha da ileriye taşıyacak önemli bir adım.

 

TEKNOLOJİ EKOSİSTEMİ: Son 21 yılda attığımız uzun vadeli kararlı adımlar ile birlikte büyük bir teknoloji ekosistemi inşa ettik. Bugün 101 teknoparkımızda 2 bin 600’den fazlası kuluçka firması olmak üzere 9 bin 800’den fazla teknoloji girişimi, 100 binden fazla istihdam sağlayarak faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Teknoparklarımızdaki işletmelerimizin ihracat rakamı 10 milyar dolara ulaştı.

 

BAŞARI HİKAYESİ: Sayıları bin 600’ü aşan Ar-Ge ve tasarım merkezlerimiz yüksek teknoloji odaklı önemli projelere ev sahipliği yapmakta. İnşa ettiğimiz altyapının en önemli meyveleri ise teknoloji girişimlerimizin başarı hikayeleri. 2020’nin başında ülkemizde milyar dolarlık değerlemeyi aşan bir teknoloji girişimi yer almıyorken, bugün bir fintek girişimimizin 1 milyar dolar değerlemeyi aşmasıyla birlikte 7 Turcorna sahibiz. Turcornlarımızdan 6’sını bakanlık olarak destekliyor olmak bizlere gurur veriyor.

AVRUPA’NIN EN İYİ 10 EKOSİSTEMİ ARASINDA: 2023 Küresel Start-up Ekosistemleri Raporu’na göre İstanbul’un girişimcilik ekosistem değeri yüzde 103 büyüdü ve Güçlü Erken Aşama Ekosistemler sıralamasında 1. sırada yer aldı. Aynı zamanda İstanbul, erken aşama fonlama ve yatırımcı faaliyetleri ile teknoloji yeteneklerini işe alma becerisinde Avrupa’nın en iyi 10 ekosistemi arasında bulunuyor. Bu başarı, ekosistem ve kamunun yakın iş birliğinin eseri.

 

725 MİLYON LİRA FİNANSMAN: Bu başarı hikayelerinin devamı için olmazsa olmaz unsur güçlü girişim sermayesi yatırımları. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge teşviklerimizden yüksek düzeyde yararlanan Ar-Ge merkezleri ile teknopark firmalarımız için yaptığımız düzenleme çerçevesinde teknoloji girişimlerine 725 milyon lira finansman sağladık.

182 GİRİŞİM: Bakanlık olarak öncülük ettiğimiz Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları ve Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile 182 girişime toplam 590 milyon lira yatırım yaptık. Bu yatırımlar bir kaldıraç etkisi oluşturdu ve bu girişimler toplam 23,1 milyar lira sermaye kaynağına erişti.

 

TECH-INVESTR: Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yürüttüğümüz Tech-InvesTR programında ise 4,1 milyar liralık fonu harekete geçirdik ve bugüne kadar 73 girişim bu fonlardan 1,4 milyar lira yatırım aldı.

 

TEKNOGİRİŞİM: TÜBİTAK BİGG programı kapsamında, 2 binden fazla girişimciye yaklaşık 1,2 milyar lira kaynak aktardık. Arzumuz 2030 yılına geldiğimizde ülkemizdeki teknogirişim sayısını 100 bine çıkarmak. Türkiye’den daha fazla Turcorn, daha fazla lider teknoloji girişimi çıkarmak. Küresel dijital ekonomide pazar değil, ürün ve hizmet ihraç eden bir ülke olmak.

 

TURCORN 100 PROGRAMI: Ekosistemimizi üst sıralara taşımak istiyorsak globali hedefleyen girişimler çıkarmalı ve yereldeki girişimlerimizi de yurt dışına açacak şekilde evirmeliyiz. Bunun için Turcorn 100 Programı ile Türkiye teknoloji girişimciliği ekosistemine yeni Turcornlar kazandırmayı hedefliyoruz. Program ile küresel hedefleri olan ölçeklenme aşamasındaki Turcorn adaylarına özel destekler sağlıyoruz.

 

TURCORN 100 MARKASI: Girişimlere Turcorn 100 markası adı altında tanıtım, tecrübeli ülke temsilcileri ile yol gösterici desteği, yurtiçi/yurtdışı özel hızlandırma programları ve finansal kaynaklara erişim destekleri sunuyoruz. Bu programdan yararlanmaya hak kazanan girişimlerin lansmanını yakın bir zamanda gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

 

TEKNOGİRİŞİM KONSEYİ: Diğer yandan ekosistemin ihtiyaçları doğrultusunda çevik politikaların hayata geçirilmesinde aktif rol alması amacıyla, yüksek düzeyli bir karar ve yönlendirme mekanizması olarak, Teknogirişim Konseyi’ni kurduk ve çalışmalarına etkili bir şekilde devam ediyor.

 

MEVZUAT DÜZENLEMESİ: Bir diğer önceliğimiz; ekosistem profesyonellerinin şirkete bağlılığının, çalışma motivasyonunun artırılması için hisse opsiyonu yönteminin kullanılması. Girişimlerin nitelikli personel istihdamını nakit akışını zorlamadan sağlayacak ve çalışan motivasyonu ile bağlılığını artıracak olan bu uygulama için ilerleyen dönemde mevzuat düzenlemeleri yapacağız.

 

TEKNOLOJİ ODAKLI İŞ FİKRİ: Kurumsal hayattaki çalışanların bilgi birikimini ve tecrübesini projelendirmesi bu projenin de ticarileşerek hayata geçmesi için de çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde girişimci olarak katma değerli bir iş modeli ortaya koyan, teknoloji odaklı iş fikrini hayata geçirmek isteyen kamu ve özel sektör çalışanlarına ücretsiz izin hakkı verilmesini sağlayacağız.

 

TİCARET DİPLOMASİSİ: Diğer yandan, Sayın Cumhurbaşkanımızın yurtdışı ziyaretlerinde teknoloji girişimlerimiz ticaret heyetlerimizde yer almakta, ticaret diplomasimizin güçlü bir unsur haline gelmekte. Teknoloji girişimlerimiz uluslararası arenada en üst düzeyden sahiplenilmekte.

 

YENİ İŞ FIRSATLARI: Güçlü ticaret bağlarımızın olduğu Orta Asya ve Afrika pazarlarında yeni iş fırsatlarını keşfetmek ve bunları değerlendirmek noktasında daha güçlü bir çaba içerisinde olmamız da gerekiyor. Bu çerçevede hem dijital konsey üyeleriyle hem de diğer DEİK üyeleriyle iş birliği içerisinde ortak girişimler başlatarak, büyük çaplı etkinliklere katılım sağlanması, girişimci ve iş insanlarının karşılıklı ziyaretlerinin arttırılması yoluyla iş birliği imkânlarının geliştirilmesi de ikili ticari ve ekonomik ilişkilere ivme kazandıracaktır.

 

TAM BAĞIMSIZLIK: Sizlerin yetkinlikleri ve bizlerin kararlılığıyla teknoloji ve yenilik odaklı girişimlerimizi bu pazarlarda oyun kurucu olarak konumlandırabiliriz. Bu doğrultuda sizlerle birlikte çalışmaya hazırız. 100. yaşımızda, Cumhuriyetimizin ikinci asrında “Türkiye Yüzyılı”nı inşa ederken, “Tam Bağımsızlık” anlayışıyla yürüyüşümüze devam ediyoruz. Müreffeh bir Türkiye için dijital girişimleri desteklemeye devam edeceğiz.

 

ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ: Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuzun en önemli bileşenlerinden olan teknoloji ve yenilik tabanlı girişimcilik faaliyetlerini son 21 yılda desteklediğimiz gibi, yeni yatırımlar yaparak ve ekosistemin önündeki engelleri kaldırarak, 2030 yılında ülkemizin, dünyanın en gelişmiş 10 startup ekosisteminden biri olması için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.

 

KAPIMIZ AÇIK: Bizler DEİK bünyesindeki bu konseyi kıymetli görüyoruz. Burada yer alan paydaşların birçoğu ile halihazırda yakın temas halindeyiz. Diğer üyelerimize de kapımız sonuna kadar açık. Ülkemizi dijital teknolojilerde ileriye taşıyacak adımları sizlerle birlikte atacağız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

oren-sarmats.ru