Dolar 34,7379
Euro 36,6482
Altın 2.960,32
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Az Bulutlu
Ankara
8°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C
Paz 12°C

2 bin yıllık Taş Köprü yıllara meydan okuyor

MALATYA’NIN ARAPGİR İLÇESİNDE BULUNAN ANADOLU’NUN EN ESKİ TAŞ KÖPRÜLERİNDEN BİRİ OLDUĞU BELİRTİLEN 13 METRE YÜKSEKLİĞİNDEKİ ROMA DÖNEMİNE AİT 2 BİN YILLIK TAŞ KÖPRÜ ADETA YILLARA MEYDAN OKUYOR.

03/06/2022 10:40
A+
A-

Malatya’nın Arapgir ilçesinde bulunan Anadolu’nun en eski taş köprülerinden biri olduğu belirtilen 13 metre yüksekliğindeki Roma dönemine ait 2 bin yıllık Taş Köprü, adeta yıllara meydan okuyor.

Arapgir’e bağlı Suceyin Mahallesi sınırlarında bulunan, Anadolu’nun en eski taş köprülerinden biri olduğu belirtilen, kemer açıklığı 16 yüksekliği 13 metre olan Roma dönemine ait 2 bin yıllık Taş Köprü, adeta yıllara meydan okuyor.

Anadolu coğrafyasındaki en eski köprü

Arapgir ilçe merkezine 30 kilometre mesafede bulunan ve bir bölümü hasar gören köprü ile ilgili bilgiler aktaran Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, “Taş Köprü, Roma dönemine ait, İpek yolu üzerinde bağlantıları sağlayan neolitik döneme ait, kaya şehrin önünde bulunan bir geçiş köprüsüdür. Yaklaşık 2 bin yıla dayanmış bir tarihçesi mevcuttur. İki tane ana sütun üzerine yerleştirilmiş yarı kubbe şeklinde, tamamen tek taştan kilitli sistemle donatılmış dönemin en tipik mimarileri örneklerinden ve Anadolu coğrafyasında ayakta kalan el vurulmamış en eski köprü olarak biliniyor. Taş Köprü, arkasında mağaralardan oluşan büyük bir kaya şehir ile üstünde eski Roma öncesine ait hem kaya mezarlarını hem de bölgedeki yerleşik hayatı simgeleyen yerleşkelerle, Kutanlı peribacalarının bulunduğu Taş Köprü mezrasında yer alıyor” dedi.

Turistler karşıdan karşıya geçmeye cesaret edemiyor

Bölge sakinlerinden Mustafa Özbek tarihi köprünün hasar görmesine rağmen dimdik ayakta olduğunu belirterek “Yabancı insanlar bölgeyi ziyaret ettiğinde köprüden karşıdan karşıya geçmeye cesaret edemiyor. Böyle bir tarihi yapının Arapgir ve Malatya için önemli olduğunu düşünüyor ve köprünün koruma altına alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

oren-sarmats.ru