Categories: EKONOMİ

10 yıldır anız yakmadan ürün ekiyor

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 7 yaşından bu yana babasıyla çiftçilik yapan Kafur Çetiner (24) anız yakarak ürün eken çiftçilere inat 10 yıldır ekip biçtiği tarlasında anız yakmadan ürünleri ekerek örnek davranış sergiliyor.

Genç çiftçi Kafur Çetiner, Tarım Teknolojileri Öğretmeni ve Ziraat Mühendisi Mustafa Pekşahin ile birlikte anız yakmadan ektiği ikinci ürün olan mısırı, tarlada inceledi. Çetiner ‘Anız yakmadan ürünlerin ekilebileceğine ve böyleyle daha yüksek rekolte elde edildiğine’ dikkat çekerek, ‘ekonomik yönden daha avantajlı olduğunu’ belitti.

Genç Çiftçi Kafur Çetiner yaptığı açıklamada, ’’Yedi yaşımdandır ailemle birlikte, babama yardım ederek. On yıldır tarlalarımızda ekin hasadı sonrasında ikinci ürün olarak mısır ekiyoruz. Bu on yıl içerisinde mısır ekimi yaparken, bazı çiftçilerin düştüğü hataya düşerek anızlarımızı yakmıyoruz, mısır ekimimizi tarlada sap olduğu halde, ekiyor ve çok iyi rekoltede elde ediyoruz” dedi.

Anız sayesinde mısır daha erken gelişip, az su istiyor

Genç çiftçi Çetiner, ”Bu uygulamayla mısırlarımız çok daha erken topraktan çıkıyor, saplar suyu tuttuğu için tarla daha fazla nemli kalıyor. Örneğin anızı yakan kişinin ortalama 12 günde tarlası susuyorsa, bizim gibi anız yakılamayan taralar 15-16 günde susuyor. 2. suda anız yakılan toprakta, bir haftada sulanması gerekirken, yakılmayan arazi 10 günde sulanır. Tarla içinde kalan saplar zarar vermiyor, tam tersine faydalıdır, zaten ekin ekildikten bir ay sonra saplar hiç kalmıyor ve hepsi mineral ve toprak oluyor. Bu sayede toprak, çatlak atmıyor, erken susamıyor” şeklinde konuştu.

Kafur Çetiner, anız konusunda çiftçileri uyaran Çetiner, ’’Anız yakan geleceğini yakar, hem doğaya, hem hayvanlara, hem insanlara, hem çevreye, her şeye zarar verir” ifadelerini kullandı.

Ziraat Mühendisi Mustafa Pekşahin de yaptığı açıklamada, ’’Bizim bölgemizde yıllardır kangrenleşmiş bir gelenek vardır. Bu tahıl sonrası ikinci ürünü ekmek için çiftçilerimiz anızlarını yakmaktadır. Bizde bu konuda çiftçilerimize sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Bilinçli olan çiftçilerimiz yaptığımız bu uyarıları dikkate alıyor. Şimdi anızlarımızı yaktığımız zaman topraklarımız ciddi şekilde hasarlara neden oluyor, aynı zamanda toprak içerisinde bulunan faydalı böcekler var, canlılar var, tüm bunların telef olmasına sebep oluyor. Bizde anızları yakmadan da üretimin yapılabileceğini gösteren örnek çiftçimiz Kafur Çetiner kardeşimizin tarlasına geldik. Kafur kardeşimiz kendi tarlasında tohumlarını direk anıza ekerek, toprağın daha verimli olmasına sağlıyor, hem daha iyi ürün alıyor hem de toprak bu sayede nemini daha iyi tutuyor. Dileğimiz, halen anızları yakan çiftçilerimiz bu örnek davranışı görerek, anız yakmaktan vazgeçip, ekinlerini anız yakmadan yapmalarıdır” diye konuştu

SancakHaber

Recent Posts

İran Dışişleri Bakanı Türkiye’ye geliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temaslarını sürdürüyor, İran Dışişleri Bakanı Türkiye’ye geliyor Türkiye, Suriye'deki gelişmeleri anbean…

3 gün ago

İnsan aklı mı? Yapay zekâ mı?

İnsan aklı mı? Yapay zekâ mı?  Soru basit..: İnsan aklı, yapay zekânın yönlendirici gücü olmaya…

6 gün ago

Eğitim Bir Sen Öğretmeni Unuttu !

Öğretmeni Unutan Sendika Öğretmenler bu özel günlerinde sofralarında Ali Yalçın’ın bağdaş kurarak birlikte bir akşam…

1 hafta ago

BAŞKAN KARAGÖL İSTANBUL’DA

BAŞKAN KARAGÖL İSTANBUL’DA ÖNEMLİ TEMASLARDA BULUNDU Son gülerde yaptığı başarılı çalışmalarla Elazığlıların takdirini kazanan Kadına…

1 hafta ago

Öz Sağlık Sen Sendikasında Elazığ il başkanına bir görev daha..

Öz Sağlık Sen sendikasında Elazığ il başkanına bir görev daha.. ülkem iş konfederasyonuna bağlı Öz…

1 hafta ago

İZMİR 1 VE 2 CADDELERİ YENİLENDİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN BAŞKENTE MODERN DOKUNUŞ: İZMİR 1 VE 2 CADDELERİ YENİLENDİ    Ankara Büyükşehir Belediyesi,…

2 hafta ago